Stedentrip Praag: mijn tips en hoogtepunten

stedentrip_praag_citytrip

Praag, zucht. Het is alweer bijna een maand geleden dat Han en ik een weekend in deze mooie stad doorbrachten. Wat gaat de tijd toch snel! En wat heeft deze stad ons verrast! Zó schoon en goed onderhouden. En wat een oprecht vriendelijke mensen! Een krappe drie dagen hadden we de tijd om hier op ontdekkingstocht te gaan. In deze romantische stad langs de Moldau valt zoveel te beleven, maar waar begin je? Benieuwd naar mijn tips?

In zo’n 1,5 uur vlieg je van Schiphol naar het Václav Havel vliegveld in Praag. Voor de reis van het vliegveld naar ons hotel maakten wij dankbaar gebruik van de transferservice van het hotel. We werden keurig opgewacht door een vriendelijke man met in zijn handen een bordje met daarop onze namen. Na een rit van zo’n 25 minuten stonden we in hartje Praag, bij ‘ons’ hotel Pod Věží.

citytrip_praag_vlucht

Tip 1: boek een hotel aan de voet van de Karelsbrug
Praag kent veel verschillende type accommodaties: van goedkope hostels tot designhotels en van appartementen tot boetiekhotels. Juist die laatste categorie spreekt mij erg aan, vanwege de kleinschaligheid en het persoonlijke karakter. Na het lezen van diverse recensies boekten wij hotel Pod Věží, gelegen in Malá Strana (Kleine Zijde) aan de voet van de Karelsbrug. Het grote voordeel van dit hotel is dat je maar twee stappen buiten je hotelkamer hoeft te zetten om direct bij dé attractie van de stad te zijn. Boek je een hotel rondom de Karelsbrug dan ben je niet alleen gegarandeerd van een centraal gelegen uitvalsbasis, je kunt zo ook gemakkelijk ’s morgens vroeg of ’s avonds laat een rustige wandeling over de brug maken. Garantie voor mooie foto’s!

karelsbrug_avond_uitzicht  praag_karelsbrug_moldau

Tip 2: boots are made for walking
Wist je trouwens dat het centrum van Praag op de Unesco Werelderfgoedlijst staat? De must sees van deze ‘Gouden Stad’ bevinden zich in of nabij het centrum, één van de grootste bewaard gebleven historische stadskernen van Europa. Wij verkenden Praag lopend en dat is ons erg goed bevallen. Als je meerdere dagen de tijd hebt, bezichtig alles dan te voet. Het is niet alleen gratis (ons bent zûnig!) en gezond, het is daarnaast ook erg leuk om eens een zijweggetje in te slaan. Dwaal door een doolhof van straatjes met verrassend mooie gevels, boetiekjes en bierlokalen. Juist te voet kom je op plekken waar je anders niet zo snel zou komen.

stedentrip_praag_wallenstein  praag_wandelen_citytrip

Tip 3: bezoek de Pinkas synagoge in de Joodse wijk
Niet de Joodse begraafplaats, maar de Pinkas synagoge is duidelijk het meest indrukwekkende dat wij in Praag hebben gezien. Deze synagoge werd na de Tweede Wereldoorlog een gedenkplaats voor alle Tsjechische Joden die in concentratiekampen om het leven zijn gekomen. De namen van de circa 80.000 slachtoffers staan op de muren geschreven. Dit maakte op ons zo’n indruk, dat ook wij een traantje moesten laten. Tevens kun je op de bovenverdieping de permanente tentoonstelling bekijken van tekeningen van de kinderen uit Theresienstadt. Erg schokkend om hun oorlogsbeleving  te zien.

praag_joodse_wijk  pinkas_synagoge_praag

Tip 4: boek een rondleiding door Staroměstská Radnice, het Oude Raadhuis
Eén van de highlights van Praag is de Astronomische Klok, die op de Raadhuistoren prijkt. Maar wat wij nóg leuker vonden, was een rondleiding door en onder het Oude Raadhuis. Het Raadhuis is in verschillende bouwstijlen en verschillende jaartallen gebouwd. Steeds als het stadsbestuur geld had, werd er een buurhuis bij het Raadshuis gevoegd. Tijdens de rondleiding bezichtig je een aantal zalen van het Raadhuis, de achterkant van de Astronomische klok en waan je je terug in de tijd tussen de ondergrondse fundamenten, zo’n 8 meter onder het huidige stadsniveau. Bijzonder om op het vroegere straatniveau gelopen te hebben. Uiteraard heb je vanaf de Raadhuistoren ook een schitterend uitzicht over Praag.

praag_raadhuis_klok

Tip 5: proef een Tsjechisch biertje
Als ik aan Praag denk, denk ik ook aan bier! Je bezoek aan Praag is dan eigenlijk ook pas compleet als je de Praagse Burcht hebt bezocht je dorst gelest hebt met een Tsjechische pivo. Met een bierconsumptie van 145 liter per inwoner zijn de Tsjechen al jarenlang de grootste bierdrinkers ter wereld. De meest voorkomende bieren zijn blonde lagers en pilseners Urquell en Staropramen. Vooral výčepní (bier van de tap), drinkt lekker gemakkelijk weg.

praag_stedentrip_bier  praag_citytrip_blog

Uiteraard mag een bezoek aan de Praagse Burcht, een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld, niet ontbreken tijdens je citytrip Praag. Bekijk hier de wisseling van de wacht, wandel langs 17e-eeuwse huisjes in het Gouden Straatje en rust uit tussen de fonteinen van de paleistuinen.

citytrip_praag_tips

Wat mag er volgens jou nog meer niet ontbreken tijdens een stedentrip Praag?

Liefs,
Jerney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *