Amsterdam wat ben je mooi!

amsterdam_jerney_lifeisajerney

Gisteren, on a rainy sunday, was ik even toerist in eigen land. In Amsterdam. Een stad die altijd leeft en bruist van energie. Een stad waar ik iedere toerist naar toe zou sturen, maar waar ik zelf amper de weg weet. Manke Nelis zong het al: ‘Amsterdam wat ben je mooi. Al ben je niet in Amsterdam geboren, en weet je weinig af van de Jordaan. Toch heb je zo je hart aan jou verloren, en wil je nooit uit Mokum meer vandaan.’ Mijn lieve vriendinnetje Manon verwelkomde me in haar paleisje en showde me hier twee bijzondere, niet-te-missen, spots!

Paradijs voor foodies: de Foodhallen Amsterdamhallen_amsterdam_jerney

place-to-be in Amsterdam West. Je moet het weten te vinden óf er bewust naar op zoek zijn, want per toeval kom je er niet terecht. De Foodhallen vind je in een een gerenoveerde tramremise in Amsterdam West, genaamd De Hallen. In dit rijksmonument werden ooit de eerste elektrische trams van Amsterdam onderhouden, hoe leuk!

foodhallen_jerney_amsterdam   jerney_amsterdam_foodhallen

In De Hallen vind je onder andere een bibliotheek, leescafé, de Local Goods Market, filmhallen, Kinky Lab, diverse horeca en de Foodhallen. Een indoor foodmarkt geïnspireerd door vergelijkbare markten in Europese steden als Barcelona en Parijs.  Hier verkopen de leukste ondernemers uit Amsterdam in stands allerlei culinaire hapjes en drankjes. Om mee te nemen, maar ook om gelijk op te eten. Het is een heerlijk plekje om te lunchen of borrelen én mensen te kijken. Met je gekochte sandwich en wijntje schuif je aan bij wildvreemden om van je lekkers te genieten. Het is even zoeken naar een zitplaats aan de lange tafels met banken, maar dit had ik niet willen missen. Wat lekker werelds! Wat leuk! Van een goed glas wijn en speciaalbiertje tot bijzondere bitterballen en quinoa sushi: je kunt het zo gek niet bedenken of het is hier te krijgen. Weer eens wat anders dan lunchen in een standaard lunchtentje én je kunt hier 7 dagen per week terecht. Ongetwijfeld een geweldige plek voor elke gelegenheid en elk publiek.

pulledpork_foodhallen_jerney  foodhallen_roughkitchen_jerney

Wij proefden hier een ‘pulled-pork’ sandwich van The Rough Kitchen, om je vingers bij af te likken! Adres: Bellamyplein 51, Amsterdam West

 De Negen Straatjes
Inmiddels ook bekend door de film Hartenstraat: De Negen Straatjes. Op loopafstand van het Paleis op de Dam en Haaks tussen de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht liggen ‘De Negen Straatjes’, tegenwoordig een van de leukste winkelgebieden van Amsterdam. Kunstgaleries, kleine boetiekjes, kadowinkels, juweliers en barretjes vormen samen een buurt met dertig kleine, bijzondere winkels en diverse horeca. Als je op zoek bent naar iets anders-dan-anders, dan is dit dé plek om rond te neuzen. Hier vind je geen H&M, MacDonald’s, Apple store of Steps. In kleine boetiekjes worden bijzondere kledingstukken en originele schoenen verkocht. Op zoek naar een pronkstuk voor op het dressoir? Iemand blij maken met iets speciaals? In de Negen Straatjes slaag je gegarandeerd. Niet altijd goedkoop, maar wel uniek. Helaas regende het pijpenstelen toen wij dit leuke plekje bereikten, maar dat mocht de pret niet drukken. We bekeken wat designers artikelen in ‘Jan‘ en dronken onder het genot van jazzy muziek een heerlijke framboos-vanille smoothy in ‘Brix‘.

amsterdam_negenstraatjes_jan  negenstraatjes_jerney_brix

Het weer zat ons niet echt mee. Dan maar een keer terug op een SUN-day. 😉
Welke plek mag ik dan volgens jou niet overslaan?

Liefs,
Jerney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *